Matkalla huipulle

Opiskelijat kertovat

Uusia ystäviä ja käytännön tekemistä

Olen kotoisin Kuusamosta. Pääsin Rovaniemelle Lapin matkailuopistoon opiskelemaan tarjoilijaksi syksyllä 2011. Koulun valintaan vaikutti monta asiaa. Tiesin jo varhain, että tarjoilijan koulutus olisi minun valintani, sillä olen tehnyt tarjoiluhommia yläasteen taksvärkkipäivistä lähtien. Työ oli siis jo valmiiksi tuttua. Kuusamossa olisi myös ollut alan koulutusta, mutta siellä siihen oli yhdistettynä kokkiopintoja. Halusin kuitenkin keskittyä nimenomaan tarjoilijan ammattiin. Lisäksi halusin yläasteen jälkeen kokeilemaan omia siipiäni jo vähän isompaan kaupunkiin.

Rovaniemi oli luonteva valinta, koska siellä minulla asui sukulaisia ja olin heiltä kuullut hyvää Oppipoika-ravintolasta, joka vaikutti kivalta ja rennolta opiskelupaikalta. Olin myös lukenut nettisivuja ja kuullut Oppipojasta myös kavereilta. Rovaniemi myös on sopivan lähellä kotia, jotta viikonlopuksi oli mahdollista matkustaa Kuusamoon.

Kouluun hakeminen oli jännittävää. Olin silloin aika ujo ja hiljainen persoona, ja ryhmähaastattelutilanne jännitti minua kovasti. Haastattelu sujui kuitenkin hyvin, ja pääsin opiskelemaan.

Opiskeluaika oli mukavaa, ja voin hyvin suositella koulua muillekin. Päälimmäisenä mieleeni jäi se, että sain hirveästi uusia kavereita. Pidin myös siitä, että koulussa oli paljon käytännön harjoittelua, käsillä tekemistä ja sai harjoitella itse. Teoriaa ja tunneilla istumista oli vähemmän.

Viimeisenä opiskeluvuotena sain harjoittelusta suoraan työpaikan ja tein koko vuoden töitä opintojen ohessa. Osallistuin myös Juuso Killströmin kanssa ammattiin opiskelevien tarjoilijoiden ja kokkien SM-parikilpailuun Porissa. Opettajien houkuttelemina ja yleisestä uteliaisuudesta päätimme lähteä kokeilemaan kisoihin. Juuso oli työharjoittelussa Islannissa juuri ennen kisoja, ja palasi Suomeen viikkoa ennen kilpailua. Sen viimeisen viikon me vain reenasimme.

Kilpailu meni meidän mielestämme ihan hyvin. Mutta kun tuomarit lukivat sijoittuneita ja hopeasijan saaneet jo listattiin, olimme jo Juuson kanssa ihan varmoja, että jäimme neljänsiksi. Kun tuomarit sitten lukivat voittajan olevan Lapin matkailuopiston joukkue, niin itkuhan siinä tuli. 0.7 pisteen erolla toiseksi tulleisiin voitimme siis Suomen mestaruuden.

Valmistuin tarjoilijaksi viime keväänä, ja asun nykyään Oulussa. Sain vakituisen työpaikan oululaisesta Grill-it-ravintolasta. Tällä hetkellä elän varsin hektistä työssäkäyvän nuoren elämää. Lisäopinnot tai toisen alankaan opinnot eivät kuitenkaan ole poissuljettuja jossain myöhemmässä vaiheessa. Tällä hetkellä haluan kuitenkin keskittyä nykyiseen työhöni.

Emma Sarajävi opiskeli Lapin matkailuopistossa tarjoilijaksi 2011-2014

Emma Sarajärvi
Sarajarvi_Emma.jpg