Matkalla huipulle

Suomen parhaat restonomit vuonna 2016

Tarina Kaamoksen Kläpit-joukkueen matkasta RESTO 2016 -tietotaitokilpailussa

restokisa_1.jpg

RESTO 2016 -tietotaitokilpailu on valtakunnallinen, vuotuiseksi perinteeksi muodostunut tapahtuma. Kilpailussa restonomiopiskelijat ympäri Suomen ottavat mittaa toisistaan matkailu-, ravitsemis- ja talousalan eri osa-alueilla. Ensimmäiset kilpailut on järjestetty Turussa vuonna 2002. Restonomiopiskelijat kisaavat tapahtumassa neljän hengen joukkueissa. Kilpailutapahtuman tarkoituksena on ratkaista "Suomen parhaiden restonomien" -titteli ja tehdä tunnetuksi restonomi-nimikettä.

Joukkueen matka kohti RESTO 2016 -tietotaitokilpailua alkoi lokakuun alussa, jolloin Kaamoksen Kläpit löivät hynttyyt yhteen. Joukkueeseen kuului Jutta Vaaraniemi, Aino Suominen, Kati Välikangas ja David "Taavi" Pou Gascón. Joukkue alkoi opettajien avustuksella valmistautua maaliskuussa järjestettäviin kisoihin.
Aluksi mietimme joukkueellemme osuvaa nimeä. Joukkueen nimen tuli kertoa meistä ja siitä mistä olemme kotoisin. Monta sanaa tuli mieleen, kuten arktinen, ruska, rajaton, taika, Lappi sekä revontulet. Päätimme yhdessä, että Kaamoksen Kläpit olisi sopiva nimi meille. Heti sen jälkeen perustimme Instagramiin oman tilin, https://www.instagram.com/kaamoksenklapit/. Instagramiin olemme päivitelleet kuvia matkan ajalta, mutta erityisesti kisoista.

Talven mittaan treenasimme mm. kannattavuuslaskentaa ja esiintymistä, tutustuimme Seinäjokeen ja sen yrityksiin sekä tapahtumiin. Kävimme läpi entisten kilpailuvuosien tehtäviä ja harjoittelimme monipuolisesti tietämättä vielä lainkaan, että mitä kilpailuissa tultaisiin testaamaan. Joukkue hitsautui yhteen kymmenien yhdessä vietettyjen tuntien ja päivien siivittämänä. Harjoitteluiden avulla opimme toistemme vahvuuksista ja osaamisesta ja juuri tämä on ollut avain onnistumiseen. Harjoittelimme myös tehtävien tekoja samalla aikataululla, jota kisoissa tultaisiin käyttämään.

Kaksiosainen ennakkotehtävä julkaistiin helmikuun alkupuolella. Ensimmäisenä tehtävänä suunnittelimme Pirjon Pakarin Hannun 100% gluteenittomalle hapannapille täytteen, joka ilmentäisi RESTO 2016 -tietotaitokilpailujen teemaa syrämmellisyys. Täytteen tuli olla myös trendikäs, hinnaltaan kilpailukykyinen sekä helppo toteuttaa. Hapannappien täytteet piti valmistaa sekä kuvata ja kuvat julkaistiin Pirjon Pakarin sivuilla facebookissa. Kuviin kerättiin facebookissa tykkäyksiä, jotka vaikuttivat osaltaan tehtävän arviointiin. Toisena tehtävänä toteutimme joukkueesta esittelyvideon, jossa näkyi myös teemana oleva syrämmellisyys, joukkueen kotikaupungin ominaispiirteet sekä joukkueen esittely. Esittelyvideot näytettiin tapahtuman avaustilaisuudessa, joukkueen esittäytyessä yleisölle.

restokisa_2.jpg

Keskiviikkona 16.3 matkamme Seinäjoelle alkoi, kun keräännyimme Rovaniemen juna-asemalle. Matkustimme seitsemän tuntia junalla Seinäjoelle. Perillä yövyimme Hotelli Sorsanpesässä, jossa kisojen elämysoppaat olivat meitä vastassa. Torstaiaamuna nousimme linja-autoon, joka vei meidät Seinäjoen ammattikorkeakoululle. Ensimmäisenä ohjelmassa oli tervetuliaispuhe ja joukkueiden esittely, jossa näytettiin joukkueiden tekemät videot. Tunnelma tapahtumapaikalla oli jännittynyt ja kaikki odottivat malttamattomana, että mitä tuleman pitää.
Ensimmäisenä kisapäivänä suoritimme yhden tehtävän, jonka toimeksiantajana oli INTO Seinäjoki, jolle lähdimme kehittämään Seinäjoen rautatieaseman alueen palveluita.

restokisa_3.jpg

Tehtävänannon jälkeen elämysopas kuljettu meidät yläkerrassa sijaitsevaan "lasikoppiin", joka oli pieni luokkahuone lasiseinineen. Jokaiselle joukkueelle oli varattu oma työskentelytilansa tehtävien tekemiseen. Oma rauha olikin tarpeen, koska tehtävät täytyi suorittaa hyvin lyhyessä ajassa. Aikaa tehtävän tekoon oli kaksi tuntia, siinä ajassa piti ehtiä ideoimaan ja suunnittelemaan tehtävä, luomaan vaadittavat raportit ja esitykset, sekä harjoittelemaan omaa esiintymistä tuomareille. Kilpailutilanteessa ei saanut käyttää puhelimia tai sosiaalista mediaa. Vaikka kaksi tuntia saattaa kuulostaa pitkältä ajalta, oli se hyvin lyhyt aika laajojen toimeksiantojen toteuttamiseen. Oma elämysoppaamme oli aina "valvomassa" meitä tilassa ja uskommekin, että hän sai usein hyvät naurut, kun tilanne kopissa oli viime minuuteilla aika kaoottista. Varasimme aina aikaa itse esiintymisen harjoitteluun, joka oli mielestämme erittäin tärkeää. Esiintymisellähän on tarkoitus vakuuttaa tuomarit ideastamme!

restokisa_4.jpg

Kun tehtävän suoritusaika oli kulunut, siirryimme lounaalle ja saimme vielä miettiä tulevaa esiintymistämme. Lounaan jälkeen siirryimme muiden joukkueiden kanssa odottamaan omaa esiintymisvuoroamme. Emme saaneet etukäteen tietää esiintymisvuoroamme, emmekä nähneet muiden joukkueiden esiintymisiä. Kun aika esiintymiselle tuli, johdatti oma elämysoppaamme meidät auditorioon, jossa tuomaristo sekä kollegat odottivat esityksiämme.

Illalla pääsimme opiskelijatreffeille, joka on rento iltatapahtuma kisojen opiskelijoille. Meille oli järjestetty rastikilpailu Hotelli-Ravintola Almasta ammattikorkeakoululle. Meidät jaettiin neljän hengen joukkueisiin, joissa oli kaksi opiskelijaa kustakin kilpailujoukkueesta. Rastikilpailu päättyi "opiskelijoiden olohuoneelle", jossa saimme ruokaa ja juomaa. Siellä oli myös murretietovisa sekä palkintojen jako rastikilpailusta ja tietovisasta. Murretietovisassa emme menestyneet ollenkaan, mutta Sinisten joukkue, jossa oli muun muassa Kati ja Aino, tuli kolmanneksi rastikilpailussa. Palkinto oli hyvin käytännöllinen: tiskiainetta, käsisaippuaa ja –rasvaa.

Perjantaina päivä alkoi toisella kilpailutehtävällä, jossa suunnittelimme ja toteutimme messuesitteet Pirjon Pakarin hapannapille suomeksi sekä ruotsiksi. Kilpailutehtävä oli tavallaan jatkoa ennakkotehtävälle, jossa olimme suunnitelleet hapannapille täytteen. Saimme käyttöömme ennakkotehtäväämme varten ottamamme kuvat, sekä Pirjon Pakarin logot. Messuesitteessä piti tulla ilmi tehtävänannossa kerrottuja asioita, kuten ravintosisällöt, yrityksen arvot sekä hapannapin ominaisuudet. Kaksi meistä, Kati ja Taavi, alkoivat suunnittelemaan esitteen sisältöä, Aino suunnitteli ulkoasua ja alkoi kirjoittamaan tekstejä suunniteltuun pohjaan ja Jutta käänsi esitteen teksteineen ruotsiksi. Harjoittelimme kilpailutilassa minuutin mittaista hissipuhetta jolla myytiin hapannappeja. Messuesite tulostettiin ja taitettiin siihen muotoon, mihin olimme sen suunnitelleet.

Kolmas tehtävä oli kokonaan englanniksi ja suunnittelimme kahden päivän kokouspaketin Hotelli-Ravintola Almalle. Huomioon piti ottaa muun muassa juna-aseman historia, sillä Alma sijaitsee aseman vieressä. Kokouspaketin asiakaspolku tuli kuvata, suunnitella ja esittää markkinointisuunnitelma sekä laskea kokouspaketille kustannusarvio.
Iltapäiväkahvien jälkeen oli viimeisen tehtävän esitys, sekin englanniksi, jonka jälkeen kisa oli ohi ja iltagaala edessä. Tunnelma oli huojentunut, kun tehtävät oli viimein ohi ja aloimme valmistautua gaalaa varten. Kuitenkin hieman jännitti kilpailujen tulokset ja tuleva ilta. RESTO 2016 -gaala alkoi kello 19 Hotelli Sorsanpesän alakerrassa. Gaalaa odotimme innolla. Kerrankin saisimme olla asiakkaina vastaavassa tapahtumassa

restokisa_5.jpg

Kaikilla vähän jännitti, mutta olimme tyytyväisiä siihen, että miten hyvin olimme toimineet tiiminä. Gaala oli erittäin hieno iltatilaisuus, johon kuului viiden ruokalajin illallinen viineineen, ohjelmaa sekä palkintojenjakotilaisuus. Tarjoilemassa olivat SeAMK:n restonomiopiskelijat, ja he olivat suunnitelleet gaalan tarjoiltavat sekä tarjoilun kulun. Alkuun tarjoiltiin savunmakuista nauriskeittoa ja ruislastu, toisena alkuruokana jaloviinagraavattua siikaa, etikkakurkkuja, sinappimajoneesia sekä saaristolaisleipää. Pääruokana oli olutpataa, perunaröstiä ja karpalosiirappia. Väliruokana puolestaan leipäjuustoa, punajuuripyreetä ja karamellisoitu pellavansiemenlastu. Jälkiruoaksi tarjoiltiin omenagratinea, mantelikakkua ja salmiakkikastiketta.

Palkintojenjako alkoi palkitsemalla ennakkotehtävissä menestyneet. Me Kaamoksen Kläpit voitimme ennakkotehtävän Pirjon pakarille suunnitellusta hapannapin täytteestä! Tuomaristo kertoi arvostavansa reseptin terveellisyyttä, hintaa sekä toteutuksen helppoutta. Resepti oli hyvin tehtävänantoon sekä Pirjon Pakarin arvoihin sopiva. Kisojen osalta palkittiin kolme parasta, kolmannesta lähtien. Oli uskomaton fiilis, kun Kaamoksen Kläpit kuulutettiin voittajina lavalle. Opettajat ryntäsivät halaamaan ja olimme erittäin onnellisia, voittoa ei melkein voinut uskoa todeksi! Oli todella hienoa saada tunnustusta osaamisesta sekä kovasta työstä. Suomen parhaat restonomit tulevat Lapin AMK:sta ja ne olemme me! Palkinnoiksi saimme rahaa, viinipullot sekä Aromi-lehden vuosikerrat.

restokisa_6.jpg

Palkintojenjaon jälkeen voitonjuhlat alkoivat Hotelli Sorsanpesän yökerhossa, jossa voitosta nautittiin täysin sydämin aamuyöhön asti. RESTO 2016 -kokemus oli ainutlaatuinen, opettavainen, uskomaton ja palkitseva!
Haluamme vielä kiittää meidän valmentajiamme: Heidiä, Petraa, Teijaa, Minnaa ja Merjaa, olette valmentaneet meitä hienosti ja luottaneet meidän kykyihimme tässä kilpailussa. Teiltä on saanut mahtavia vinkkejä ja rohkaisua vaikeinakin hetkinä.

restokisa_7.jpg

Voittajan on helppo hymyillä ;)

RESTO 2016 -kilpailun voittajat ja Suomen parhaat restonomit vuosimallia 2016:
Kaamoksen Kläpit
Jutta Vaaraniemi, Aino Suominen, Kati Välikangas ja David "Taavi" Pou Gascón