Matkalla huipulle

BART - Public-Private Partnership in Barents Tourism

 

Neljän maan asiantuntijat ja alueelliset matkailutoimijat yhdistävät voimansa matkailun tutkimus- ja kehittämistyön puolesta.


Hankkeen kesto: 24 kk (aloituspäivä 22.12.2010)

Toimenpiteet:
Hankkeessa ovat mukana Suomen Lappi, Ruotsin ja Norjan pohjoisosat sekä Venäjältä Murmanskin ja Arkangelin alueet. Ensimmäisenä kartoitetaan matkailuelinkeinon organisoituminen kullakin alueella ja luodaan yhteinen, kokonaisvaltainen näkemys Barentsin alueen matkailutoiminnan nykytilasta. Tämän jälkeen kartoitetaan olemassa oleva asiantuntijaosaaminen ja elinkeinolähtöiset koulutus- ja kehittämistavoitteet haastattelemalla paikallisia matkailuyrittäjiä kullakin toiminta-alueella. Lisäksi hankkeessa aloitetaan Barentsin alueen yhteinen matkailualan tutkimustoiminta. Murmanskin alueella sijaitsevaan Montsegorskin kaupunkiin perustetaan matkailuneuvonta, jonka tehtävänä on luoda ja kokeilla julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyön muotoja, sekä toimia hankkeen testauspaikkana.

Tulokset
Yhteistyön tuloksena on Barentsin alueen yhteinen toimenpidesuunnitelma (Action Plan) matkailualan kehittämiseksi. Pohjana suunnitelmalle toimii hankkeessa tehty matkailun strategiatyön nykytila- ja osaamiskartoitus. Suunnitelmassa huomioidaan vahvasti matkailualan yrittäjien koulutus- ja kehittämistarpeet matkailun kehittämiseksi sekä alueelliset tarpeet julkisen ja yksityisen sektorin välisen yhteistyön vahvistamiseksi. Action Plan toimii yhteisenä perustana matkailualan kestävälle tutkimus-, koulutus- ja kehittämistoiminnalle Barentsin alueella. Hankkeessa on myös käynnistetty yhteinen tutkimustyö sovittujen teemojen puitteissa. Lisäksi yhdessä Montsegorskin kaupungin kanssa perustettu matkailuneuvonta on hankkeessa tehdyn yhteistyön tulos. Matkailuneuvonnassa on käynnistetty julkisen ja yksityisen sektorin yhdistävä matkailualan kehittämistyö.

Kumppanit
Suomi: Rovaniemen ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto, Lapin Liitto
Venäjä: Murmansk State Humanities University, Murmansk State Technical University, Ministry of Economic Development of Murmansk Region, Monchegorsk Town Authorities, Ministry of Youth Affairs, Sport and Tourism of Arkhangelsk Region, Northern Arctic Federal University
Ruotsi: Luleå University of Technology
Norja: Barents Institute

MTI:n rooli hankkeessa:
Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti on projektin päätoteuttaja. Hanketta hallinnoi Rovaniemen ammattikorkeakoulu.

Rahoitus:
Hanke on Euroopan Unionin Kolarctic ENPI CBC –ohjelman osarahoittama (painopiste 1: taloudellinen ja sosiaalinen kehitys) ja sen budjetti on 921 525 €.
Kolarctic ENPI CBC rahoittaa hankkeita, joilla edistetään rajat ylittävää yhteistyötä Pohjoiskalotin ja Luoteis-Venäjän välillä. Kolarctic ENPI CBC-ohjelman hallintoviranomaisena toimii Lapin Liitto.

 Lisätietoja:    
Mari Vähäkuopus
Projektipäällikkö
etunimi.sukunimi@ramk.fi
Puhelin 020 798 5790
      Niina Syrjälä
Projektisuunnittelija  
etunimi.sukunimi@ramk.fi
Puhelin 020 798 5719

, , 
, , Kolarctic_logo_EU_lippu.jpg